Vršiško cesto so pričeli graditi na pomlad leta 1915, priprave na gradnjo pa so se začele že veliko prej, v jeseni leta 1914. Cesto čez gorski prelaz Vršič so potrebovali za hitrejše in preprostejše oskrbovanje Soške fronte, ki je besnela na drugi strani Vršiškega prelaza.

Gradnja Vršiške ceste je zahtevala ogromno življenj, ne samo ruskih ujetnikov temveč tudi ostalih, ki so pri tem zahtevnem projektu sodelovali. 

Ruska Kapelica 

Kapelica sv. Vladimirja je služila kot močan motivator za ruske vojne ujetnike, da so zdržali nečloveške napore in nasilje avstroogrskih paznikov med gradnjo ceste čez gorski prelaz. Leta 1916 je so kapelico predali njenemu namenu. obstaja le ena fotografija, ki naj bi bila posneta ob dokončani postavitvi. 

Za pohodnike , tekače in kolesarje je Vršič pravi raj.

Prelaz Vršič nam ponuja kar tri prireditve s kolesom Juriš na Vršič , Goni PONI - Red Bull in tekaško prireditev Tek na Vršič (Andrejčkov tek)

Na poti si lahko ogledate vršac Prisank z Ajdovsko deklico. Prisank je bogat še za eno naravno znamenitost. Prednje okno na zgornjem robu Prisankove severne stene je najbolj znano  naravno okno v Julijskih Alpah in ena največjih naravnih odprtin na Slovenskem. Visoko je okoli 80 m in široko okoli 40 m. Nastalo je z udorom, ki se je s preperevanjem večal v sedanjo odprtino.

Okno sicer lahko opazite tudi s ceste. Če pa greste z Vršiča po grebenski poti proti vrhu Prisanka.